Till innehållet

Skaffa e-legitimation

För att kunna skaffa en e-legitimation behöver du ett svenskt personnummer. Vissa e-legitimationer kräver också att du är folkbokförd i Sverige. Här kan du läsa mer om vilka e-legitimationer som finns och vad som gäller för dem.

De här e-legitimationerna kan du skaffa

I dag finns det tre etablerade e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:

  • BankID (utgiven av bankerna)
  • Freja eID Plus (utgiven av Freja eID Group AB)
  • AB Svenska Pass (utgiven av Skatteverket).

Alla tre e-legitimationerna har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som visar att de har granskats och godkänts av staten genom myndigheten DIGG.

Sedan hösten 2017 går det inte längre att skaffa Telias e-legitimation, men de som redan är utgivna fungerar så länge de är giltiga.

Alla e-legitimationer fungerar inte överallt

Du kan använda samma e-legitimation för många tjänster på internet, men inte alla. Det är den som erbjuder tjänsten som bestämmer vilka e-legitimationer som du kan välja på i tjänsten. Det är därför inte säkert att just den e-legitimation som du har valt går att använda i alla tjänster.

Skaffa e-legitimationen BankID

BankID beställer du hos din bank. Hur du beställer ett BankID skiljer sig åt mellan olika banker. Den finns i tre varianter:

  • som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
  • på ett kort med en kortläsare (BankID på kort)
  • i ett program i din dator (BankID på fil).

Krav för att skaffa BankID

Du måste vara kund i någon av de anslutna bankerna. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare. Till BankID på kort behöver du en separat kortläsare.

Skaffa BankID

Skaffa e-legitimationen Freja eID Plus

För att skaffa Freja eID Plus laddar du först ner en app till din mobil eller surfplatta, och registrerar dig sedan med en godkänd ID-handling och tar ett ID-foto. Sedan besöker du ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån, så att du kan använda e-legitimationen i fler tjänster.

Krav för att skaffa Freja eID Plus

Du måste vara folkbokförd i Sverige och kunna legitimera dig. För att använda tjänsten måste du vara minst 13 år eller ha tillstånd av din vårdnadshavare.

Skaffa Freja eID Plus

Skaffa e-legitimationen AB Svenska Pass

E-legitimationen från AB Svenska Pass finns på ett id-kort som du ansöker om hos Skatteverket. Du hämtar kortet på något av Skatteverkets servicekontor. 

Krav för att skaffa AB Svenska Pass

Du måste vara folkbokförd i Sverige, ha fyllt 13 år och kunna legitimera dig. Om du är under 18 år måste du ha tillstånd av din vårdnadshavare. Du behöver också skaffa en separat kortläsare. Skatteverket tar ut en avgift för denna e-legitimation.

Skaffa AB Svenska Pass

Olika typer av e-legitimationer

E-legitimationer finns i olika varianter: i mobilen, i datorn eller på en fysisk legitimation. Det är den som ger ut e-legitimationen som bestämmer vilken utrustning som du behöver för att kunna använda e-legitimationen.

E-legitimation i mobilen

Med e-legitimation i mobilen eller surfplattan har du din e-legitimation i en app. När du legitimerar dig använder du appen tillsammans med ett lösenord, ditt fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

E-legitimation i datorn

Om du vill använda e-legitimation i datorn laddar du ner e-legitimationen till ett program. När du legitimerar dig använder du programmet tillsammans med ett lösenord.

Fysisk e-legitimation

En fysisk e-legitimation får du oftast som ett smartkort, det vill säga ett plastkort som innehåller ett chip. När du legitimerar dig använder du exempelvis en separat kortläsare för att "läsa av" kortet.

 

Frågor och svar

Om en e-legitimation har kvalitetsmärket Svensk e-legitimation betyder det att e-legitimationen är granskad och godkänd av staten. Det betyder att det går att lita på de e-legitimationer som har klarat granskningen.

Men för att e-legitimationen ska vara säker är det också viktigt att du skyddar den så att ingen annan kommer åt e-legitimationen, på samma sätt som du behöver skydda ditt pass eller ditt id-kort. 

Lär dig mer

Så fungerar e-legitimation

Skydda din e-legitimation

Om du inte kan logga in med en personlig kod beror det på att den som har e-tjänsten har bedömt att det inte är tillräckligt säkert.

Det kan orsaka stora skador för dig om någon annan loggar in i en e-tjänst och exempelvis läser känslig information om dig eller betalar med dina pengar. Den myndighet eller det företag som har e-tjänsten måste därför avgöra vad som krävs för att informationen om dig ska vara så säker som möjligt, till exempel om det räcker med personlig kod eller om det krävs en viss typ av e-legitimation för att logga in.

Alla svenska e-legitimationer som finns för privatpersoner idag kräver att du har ett svenskt personnummer. Alla utom BankID kräver också att du är folkbokförd i Sverige. BankID kräver istället att du är kund hos någon av de anslutna bankerna.

Nej, det kräver förmyndarens godkännande.

E-legitimationer kan ges ut till barn och ungdomar under arton år. Någon undre åldersgräns för när e-legitimationer får ges ut finns inte, men ditt barn måste vara så moget att det förstår vad det innebär att inneha och använda en e-legitimation.