Lär dig mer om hur du skyddar din information

Under oktober månad pågår kampanjen "Tänk säkert", för att du som privatperson eller företagare ska få lära dig mer om hur du kan hantera exempelvis lösenord, din e-legitimation och din viktigaste information på ett säkert sätt.

Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer. Det tråkiga är att konsekvenserna kan bli allvarliga. Genom att tänka på hur du agerar på nätet och genom enkla åtgärder så kan du skydda dig bättre i ditt uppkopplade liv.

Ett sätt att skydda dig är att förstå de vanligaste tekniska funktionerna du kan stöta på i din vardag. Just nu pågår därför kampanjen "Tänk säkert", för att du ska få lära dig mer om hur du kan skydda din viktigaste information på ett säkert sätt.

På MSB:s webbplats kan du läsa mer om kampanjen. Förutom tips på hur du skyddar din e-legitimation, hittar du också tips på hur du:

  • undviker att förlora dina viktiga filer på datorn genom säkerhetskopiering
  • skapar starka lösenord till dina användarkonton på nätet
  • skyddar dig mot nätfiske och skadlig kod.

Du som företagare kan också få tips på hur du skyddar företagets information, till exempel bokföring eller kundregister.

Tänk säkert! (msb.se) Länk till annan webbplats.

15 oktober: Få tips om hur du blir säker på nätet

Med rätt kunskap kan du undvika att bli lurad på nätet. Den 15 oktober kan du se och lyssna på tips som gör dig till en säkrare internetanvändare. Eventet är online och gratis.

Du får bland annat lära dig om hur du kan hantera ditt BankID så att det inte missbrukas av någon annan.

Eventet heter "Bli säker på nätet!" och anordnas av Internetstiftelsen.

Anmäl dig och se program för "Bli säker på nätet!" Länk till annan webbplats.

Om "Tänk Säkert"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen driver kampanjen "Tänk säkert" tillsammans med flera andra myndigheter och företag. Kampanjen riktar sig till privatpersoner och företagare, med syftet att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.