Logotyp E-legitimationsnämnden

En webbplats om e-legitimation, e-underskrift och din säkerhet.

  • Start /
  • Skydda din e-legitimation

Skydda din e-legitimation

Senast ändrad: 2018-07-10

Att använda e-legitimation över nätet är på många sätt säkrare än att till exempel använda id-kort i en butik. Ändå finns det några saker som är viktiga att tänka på för att skydda din e-legitimation för obehöriga.

Din e-legitimation är en värdehandling

Din e-legitimation är en personlig id-handling, precis lika mycket som pass, körkort och id-kort. Du ansvarar för allt som den används till.

Därför behöver du se till att du inte låter någon annan använda e-legitimationen, att mobiltelefonen, surfplattan eller datorn där du har e-legitimationen är säkra och att du spärrar e-legitimationen om du tror att någon annan har kommit åt den.

Håll bedragarna borta

Det är vanligt att bedragare hör av sig och säger att de representerar någon som man litar på, exempelvis Polisen eller banken. De kan till exempel säga att det har hänt något akut och att du genast måste logga in med din e-legitimation. Om du gör det finns det risk för att du släpper in dem (i stället för dig själv) så att de kan komma åt dina pengar eller känsliga uppgifter.

Använd aldrig ditt e-id om du blir uppringd

Ingen som är seriös ringer upp dig och ber om dina koder eller säger att du ska använda e-legitimationen. Avsluta samtalet direkt om det händer, oavsett vad det handlar om.

Låt inte någon annan använda din e-legitimation

Du får inte använda din e-legitimation för att ge någon annan tillgång till dina uppgifter. Till exempel kan ett företag skriva "Legitimera dig så att vi kan hämta din information". Gör inte det. Du har ingen kontroll på vad de samlar in och både de och du begår kanske ett brott.

Mer om så kallad andrahandsinloggning

Lämna aldrig ut ditt personnummer

Ditt personnummer behövs ofta för att det ska gå att använda din e-legitimation. Därför kan ett första steg till att lura dig vara att försöka få dig att avslöja ditt personnummer via telefon eller mejl. Gör aldrig det.

Anmäl alltid bedrägerier

Om du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri ska du spärra e-legitimationen och göra en polisanmälan. Ring 114 14 eller gå till närmaste polisstation.

Förhindra att andra kommer åt din e-legitimation

Se till så att ingen kan använda din e-legitimation utan att du vet om det. Här är några saker som du kan göra för att hindra andra från att komma åt din e-legitimation.

Förvara e-legitimationen säkert

Var lika rädd om e-legitimationen som du är om ditt pass. Se till att du har lösenordsskydd på mobilen, surfplattan och datorn så att bara du kan komma in. Om du har en e-legitimation på kort, förvara kortet så att ingen kan få tag på det.

Välj en säker kod

Välj en kod som är svår att gissa. Undvik koder som 1234, 1111 eller namnet på någon i familjen. Om du är ute bland folk, logga hellre in med ditt fingeravtryck eller med ansiktsigenkänning om det finns stöd för det.

Uppdatera din utrustning ofta

Säkerhetsluckor upptäcks och täpps till hela tiden. Ta reda på hur du gör för att se till att din mobil, surfplatta och dator har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Ställ in dem på att uppdatera sig automatiskt om det går.

Skydda koden

Berätta inte koden till ditt e-leg för någon. Förvara inte koden och e-legitimationen på samma ställe om du har skrivit ner koden eller fått den i ett brev. Har du e-legitimationen i mobilen, skriv inte koden i klartext i en app i samma telefon. Har du en fysisk e-legitimation, ha den inte i plånboken tillsammans med en lapp där koden står.

Låna inte ut din mobiltelefon

Låna inte ut utrustning där du har installerat en e-legitimation till någon annan, inte ens till familjemedlemmar eller vänner.

Spärra e-legitimationen om du blir av med telefonen

Om du blir av med telefonen eller surfplattan är din e-legitimation fortfarande giltig, även om du polisanmäler stölden. Därför måste du själv spärra e-legitimationen, precis som du skulle spärra dina betalkort om du blev av med plånboken.

Logga ut när du är färdig

När du är färdig med din e-legitimation för stunden, logga ut från tjänsten du har använt (till exempel Skatteverket eller Försäkringskassan) så att ingen annan kan ta över din inloggning om de får tag på mobilen eller datorn.